joi, 15 mai 2014

Artefuck – 3 politicieni care-și pierd capul de Ziua Victoriei



Nike din Samothrace reprezintă probabil una din cele mai cunoscute statui din lume. Sculptura datează din perioada elenistică (aproximativ secolul VII î.Hr.) și se află acum la muzeul Luvru, din Paris. Nike reprezenta victoria la grecii antici, echivalentul zeiței Victoria la romani. Statuia a fost descoperită abia în secolul XIX, de către Champoiseau. Capul statuii nu este descoperit nici până acum și probabil, nu va fi găsit niciodată.
În această ediție de Artefuck vom analiza influența Victoriei din Samothrace asupra politicienilor care de 9 Mai sărbătoresc Victoria asupra fascismului. Atenție mare, un top cu 3 politicieni care-și pierd capul de Ziua Victoriei și riscă să nu-l mai găsească niciodată

Vladimir Voronin

Fostul președinte comunist are probleme psihice grave de Ziua Victoriei, care uneori ajung până la schizofrenie și halucinații. An de an, de 9 Mai, Voronin începe a vedea fasciști români și tancuri nemțești prin toată țară. Chișinăul îi pare un fel de Stalingrad  fostului președinte, iar limba română pe care o aude în jur (uneori chiar de la ortacii săi, care îi spun moldovenească ca nu cumva să deranjeze și mai tare psihicul lui Voronin) îi arde urechile precum fierul încins. Se spune că în cele 24 de ore, cât durează ziua de 9 Mai, lui Vladimir îi sună maniacal în cap melodia „deutschland soldaten nicht kapitulieren”.

Vladimir Putin

Napoleon-ul, Hitler-ul și Ginghiz Han-ul Rusiei, Vladimir Vladimirovici Putin își pierde capul de 9 mai de câțiva ani bun încoace. Manifestațiile care se petrec în Rusia de 9 Mai pot fi comparate cu un circ du soleil propagandistic. Toți au de câștigat din aceste manifestații, mai puțin veteranii. Conform unor statistici, un veteran de război în Rusia primește o pensie de maxim 1000 de dolari. În Germania (țară pe care victorioșii tot pornesc s-o recucerească lipind inscripția „na berlin!” pe mercedesul cumpărat de la fiare vechi) un veteran de război primește între 1000 și 8000 de euro. Oricum nu contează asta, contează că ai mult circ pentru popor și puțină pâine. I-aș recomanda lui VVP să nu-și mai piardă capul, și în loc să organizeze manifestații costisitoare, mai bine le-ar oferi veteranilor pensii normale. Au mai rămas puțini, după unele estimări vreo 900 de mii.

Igor Dodon

Igor Dodon este atât de împătimit de 9 Mai, încât ai spune că a luptat în primele rânduri la asediul Berlinului. Marele soluționist statalist se lansează în niște mesaje deocheate în această perioadă, care mai degrabă seamănă cu diaree verbală. Și în loc să cheltuie banii pe campanii tâmpite, Igor mai bine le-ar oferi ceva bani puținilor veterani de război de la noi – celor care chiar merită această sărbătoare. Totuși, sper că Igor va fi îndeajuns de înțelept și nu va lansa de 9 mai campania Veteran – Veterănesc – Veterănește.



Un comentariu: