vineri, 28 februarie 2014

Trei mistere social-sportive pentru sezonul iarnă-primăvară, trecute prin prisma zâmbetului de Mona Lisa

Toată lumea ştie că Gonzo s-a vândut demult. Şi ca orice jurnalist vândut, e şi normal să-mi cumpăr o pagină de VIP Magazin (revista ceea cu vip-uri şi ţâţe) unde să scriu tot ce vrea muşchiul meu vândut.


Se spune că Leonardo da Vinci, homo universalis-ul Renașterii, ar fi pictat celebrul tablou Mona Lisa cel puțin trei ani. Mona Lisa, sau Gioconda a devenit unul din cele mai cunoscute tablouri din lume, zâmbetul modelului rămâne un mister și până astăzi. Cu cinci veacuri mai târziu, undeva pe meleagurile Moldovei și prin vecinătatea apropiată a ei, au apărut câteva mistere la fel de frumoase, mistere care vor da bătăi de cap încă multor generații și vor stârni multe păreri contradictorii.

Al cincilea cerculeț din simbolul olimpic

Secretul celui dea 5-lea cerc din simbolul olipmpic de la Soci rămâne un mister pentru omenire. Unii vorbesc că Putin ar fi primit o sumă frumușică de bani de la reprezentanții firmei Audi, alții, că al cincilea cerc reprezintă al cincilea mandat de președinte pe care putin nu-l va vedea cum nu văd fotbaliștii moldoveni balonul de aur. La fel ca zâmbetul tainic a Mona Lisei, al cincilea cerc olimpic va mai da mari bătăi de cap istoricilor, comentatorilor sportivi, analiștilor politici și specialilștilor în semiotică. Vă recomand să nu încercați să dezlegați acest mister, pentru că nu va mai fi atât de frumos.

Glodozăpada de Chișinău

Noroiul din Moldova de primăvară apare regulat, într-un mod forte misterios, după o tradiție stabilită deja de când ne știm independeți și suverani. Nimeni nu știe misterul zăpezii care se transformă peste noapte în glod, exact ca în metamorfozele lui Kafka. De unde vine acest noroi? Din coridoarele consiliului municipal sau din raționamentele medievale ale moldovenilor. Eu zic să nu rezolvăm misterul, ci să-l promovăm, patentând primul aparat alchimic din lume care transformă zăpada în cernoziom. Savanții britanici deja au inventat și o denumire pentru acest fenoment natural – glodozăpadă.

Logo-ul olimpic al Moldovei

Misterul logo-ului olimpic al Moldovei, care reprezintă un melco-lup cu față de Tom & Jerry și, să mă scuzați, cu lancea tricolorului înfiptă în originea speciilor, va da multe bătăi de generații de minți luminate moldovenești. Ar trebui să-i reanimăm și pe toți marii gânditori ai omenirii, de la Platon și Confucius la Spinoza și Wittgenstein, și tot cred că nu ne-am da seama de misterul logo-ului olimic. Să-l lăsăm așa cum este, misterios și neînțeles de nimeni.

Spotul turistic al Moldovei

Nu că spotul turistic al Moldovei ar avea vreo problemă, mai degrabă turismul din Moldova are probleme. Totuși, pentru cameramanul Boris Gărgălău și fotograful și Vasile Teracotă, rămâne un mister faptul că un astfel de spot a costat tocmai opt mii de euro. Băieții de la Gărgălău & Teracotă Studio au declarat că un astfel de spot nu costă mai mutle de 200 de euro, iar cu suma de 8 000, ei sunt gata să facă tocmai 40 de spoturi turistice, pe placul fiecăruia. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu