vineri, 18 octombrie 2013

Artefuck 2: The Bosch of it all

Trei evenimente care ne desfată pământește



Începutul de toamnă la moldoveni e tumultos, mustos și foarte bogat în detalii picante. Odată cu sărbătorile naționale vine și tulburelul, iar mintea moldoveanului se încețoșează și rămâne în repaos pentru vreo două luni, până vin frigurile și-o resuscitează la loc. Toamna moldovenii se desfată, se desfată pământește, exact ca în tripticul “Grădina desfătărilor lumești” a pictorului flamand Hieronymus Bosch. Tripticul reprezintă una din capodoperele geniului olandez, iar comentariile și explicațiile simbolisticii cuprind sute de tomuri, dacă nu chiar mii. Putem spune cu siguranță că ”Grădina desfătărilor lumești” este una din lucrările de bază a geniului flamand, chef d’oeuvre-ul maestrului, cum ar zice francezii. Pentru această adiție de Artefuck vom analiza doar partea centrală a tripticului, cea care reprezintă viața pământească. Pentru că moldovenii au pierdut demult raiul, reprezentat de partea din stânga a tripticului, dar încă n-au ajuns la judecata de apoi, reprezentată pe partea din dreapta. Așa dar, să vedem cum se desfată moldovenii pământește.

Ziua Vinului

An de an, de ziua vinului moldovenii se împart în trei tabere de petrecăreți. Primul tip petrece în limitele bunului simț , abia sorbește câteva gături de vin și vede în această sărbătoare un prilej de a se relax un pic și a gusta din vinurile moldovenești. Îi putem asocial ușor cu păsările liniștite din tablou, care stau cuminți și ciripesc. A doua categorie de moldoveni petrecăreți frecventează Ziua Vinului cu același scop ca și prima, doar că, în loc de câteva înghițituri de vin, a doua categorie bea câteva sticle. Și dacă mai dau și peste un pahar de tulburel îi vezi cum își rup hainele de pe ei și ajung deseori să se transforme în adevărate animale, care nu mai ai nici simț și nici rușine. Nu trebuie să încordați vederea ca să-I găsiți și singuri în tablou. Mai grav este cu a treia categorie de petrăcăreți, cei care beau în fiecare zi iar de Ziua Vinului beau înzecit amestecând vinul cu votca și mustul cu berea. Acest tip ajunge la cai verzi pe pereți și delirium tremens, vorba poetului, halucinații pe care doar pensula lui Hieronymus ar fi putut să le creeze. Toate astea se petrec sub privirile mirate ale cetățenilor ciudați.

Ziua Orașului

Și dacă ziua vinului este un festival dedicat beției, atunci ziua orașului este o sărbătoare dedicată tot beției, însă care se ascunde după altă denumire și este chipurile dedicată orașului nostrum drag și răpănos. Și în timp ce moldovenii se ocupă cu băutul, orașul se transformă ciudat și capătă o formă bizară. Mnstruozitățile și anomaliile lui Bosch se văd în tot Chișinăul, doar că, monștii maestrului erau frumoși și rafinați. Ceea ce nu se poate spune despe aberațiile arhitecturale și gunoiștile stradale din orașul nostrum drag. Și în timpul în care cetățenii serbează scăldându-se în lacurile-ghioluri și călătorind în carcasele-microbuze, la primărie e liniște și frumusețe. Observăm primăria în partea dreaptă de sus a tablouluii. Arată un pic ciudat cu toate reclamele și tarabele de lângă ea. Câțiva guzgani protestatari se înghesuie la intrare, și doar primarul joacă balonul europenismului pe acoperișul primăriei, fiind însoțit de arhitectul-șef al capitalei care abia a descoperit noțiunea ”pristroicii de aur”. Toate astea, la fel, se petrec sub privirile mirate ale cetățenilor ciudați.

Revoluția de catifea

Circulă zvonul că Republica Moldova e cuprinsă de o revoluție. Una micuță, umilă, care se petrece mai mult prin cafenele și baruri. În pictura lui Bosch putem vedea micile cete de revoluționari,  mai ales pe cei din partea dreaptă e lângă rău. Îi recunoaștem imediat pe bravii noștri chegevariști în personajele olandezului.  Trei revoluționari călare duc peștele românofobiei, o ceată a încălecat întro lalea și discută despre viitorul prosti... pardon, proletariatului. Laleaua, apropo, ne reamitește de troleibuzul Avrora prin intermediul căruia bravii noștri potiomkini au încercat să ia cu asalt televiziunea. Cea mai intersantă ceată e totuși cea a șefului,  care și-a băgat piciorul în revoluție, mai bine zis capul. Și acum s-a afundat cu capul în ceata de consilieri și încearcă să facă diferența înre revoluție, rezoluție și poluție. Sirena, sau mai bine zis sirenul de la picioarele șefului vine să ne spună că peștele revoluției e deja pe jumătate stricat. Iar cioroii așteaptă ospățul. După cum v-ați dat seama, toate astea se petrec sub privirile mirate ale cetățenilor ciudați și amuzați. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu