joi, 12 decembrie 2013

Artefuck - Trei politicieni care se rup în două în luna Noiembrie


Noiembrie vine peste Moldova ca un adevărat val suprarealist. Pe de o parte, suntem aproape în Europa: ne adunăm cu zecile de mii la mitinguri europene și suntem gata să parafăm acordurile de la Vilnius. Pe de altă parte, ne aflăm încă în evul mediu: o jumătate de țară încă își face treaba mare în curte și avem cinci biserici la un spital. Pentru această ediție a rubricii Artefuck am ales un tablou din creația marelui pictor catalan, Salvador Dali. ”Construcție moale cu boabe fierte (Premoniția războiului civil) este o pictură realizată de Dali în 1936, anul în care Spania s-a antrenat într-un război civil sângeros. Pictura ne reprezintă o națiune (cea spaniolă în cazul dat, cu toate etniile ei) în forma unui organism viu, un organism în care organele refuză să mai conlucreze unul cu altul și încep a funcționa independent și haotic. Să vedem ce legătură are tabloul lui Salvador cu politicienii lunii Noiembrie.

Vladimir Plahotniuc

După ce a a decis să iasă din umbra anonimatului și s-a apucat de politică, uite că Vladimir Plahotniuc se retrage. Plecarea din politică a primului om din Partidul Democrat a stârnit multe păreri contradictorii în presa și societatea moldovenească. Unii susțin că este vorba de o mișcare strategică subtilă, alții, că e doar populism electoral. Se vede că Vladimir Plahotniuc încă nu s-a decis încă unde se simte mai bine, printre oameni sau printre politicieni. Cert este una, orice mișcare a acestuia stârnește valuri imense în societatea moldovenească, mai ceva ca un război civil. Cu siguranță domnul Plahotniuc încă este mâncat de dileme, și nu știe ce rol i se potrivește mai bine, cel de afacerist sau cel de politician. Însă indiferent de ce rol va alege cel mai misterios afacerist și cel mai vertiginos politician al Moldovei, sunt sigur că va continua să rămână cel mai popular subiect de la noi. Și da, această mișcare nu trebuie analizată de experții în politologie, ci mai degrabă de experți în psihanaliză, prin intermediul metodei paranoico-critice.

Igor Șevciuc

Liderul republicii nerecunoscute cu capitala la Tiraspol este mâncat de dileme suprarealiste.  Pe de o parte acesta își cunoaște bine rolul de marionetă a Rusiei și face totul conform tonalităților imperialiste de la Cremlin. Pe de o altă parte, Șevciuc se teme să nu rămână închis în cușca separatismului pe vecie. Și asta se poate întâmpla în curând, dacă Ucraina și Moldova continuă să meargă cu pași mici dar siguri spre integrarea europeană. Situația s-a tensionat și mai tare după ce Republica Moldova a instalat noi puncte de control pe Nistru. Așa că domnul Șevciuc e cuprins de paranoie și speră să evite un război civil în mica s-a republică, inexistentă încă pe hărțile lumii. Recent, acesta a uimit toată lumea printr-un gest suprarealist: a propus Moldovei un divorț civilizat. Nu se știe încă cine e mireasa și cine e mirele în această relație. Pe noi ne interesează altceva, cine va rămâne să achite datoriile Transnistriei către Gazprom după acest divorț civilizat?

Vladimir Voronin

Vladimit Voronin pierde frâiele partidului pa care-l conduce și se pare că intră în marasmul suprarealist. Este ciudat să vezi cum liderul PCRM ba vrea în Europa, ba în Eurasia. Ba vrea să-i lipsească pe deputați de imunitate, ba se răzgândește. Până și revoluțiile iscate de comuniști în zilele de lucru seamănă cu niște manifeste suprarealiste. Putem aplauda mult și bine la văzul acestui circ patetic. Vladimir Voronin își îngroapă cu mâinile lui, nesilit de nimeni, partidul. La următoarele interviuri acordate de acesta îi recomand să răspundă la toate întrebările într-un singur fel: ”Surrealisme, c’est moi!”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu