vineri, 4 noiembrie 2011

Deschiderea Anim'est şi Crulic - re-animatorul animaţiei româneşti

Aşe dar în sfârşit ieri seara s-a deschis şi Anim'est-u la Chişinău. Ca şi orice festival s-a deschis cu speech-uri şi cuvinte frumoase. Mi-a plăcut discursul amasadorului României la Chişinău, unul scurt, clar şi concis, absolut lipsit de patetismul specific majorităţii oratorilor noştri.
Anim'est a fost deschis cu "Crulic - Drumul spre dincolo" în regia Ancăi Damian. Filmul este bazat pe o istorie reală şi este primul film animat românesc de lung metraj din ultimii 20 de ani. Pelicula prezintă istoria deţinutului român Claudiu Crulic care fiind judecat pe nedrept a declarat greva foamei şi a murit într-o închisoare din Polonia. Calvarul birocratic a fost reprezentat de creatorii filmului cât se poate de original şi impresionant, nici n-am reuşit să număr câte tehnici de animaţie s-au folosit pentru acest film: tehnica fotografică, filmări, grafică, pictură, desen etc. etc. Un film plin de viaţă chiar dacă subiectul principal al acestuia este moartea, şi nu doar moartea fizică. Moartea spirituală în centrul mecanismului birocratic poate fi şi mai groaznică, şi mai lipsită de speranţă. Un must see pentru fiecare.
Azi ne aşteaptă 2 alte capodopere ale animaţiei mondiale: Persepolis şi Iluzionistul. Pentru cei care nu lucrează sau n-au treabă în amiaza de vineri Anim'est-ul a pregătit o doză de scurtmetraje româneşti cu începere de la orele 14.00 şi retrospectiva Anim'est 2010 cu începere de la 16.00. Biletul face doar 30 de lei pentru o proiecţie aşa că în loc de o pivă şi un pachet de ţigări mai bine urmăreşti un film de calitate. Peace

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu